tregulv

Bør du velge gulv i heltre eller parkett?

For deg som ønsker deg et tregulv kan det kanskje være vanskelig å ta valget mellom heltre eller parkett. Her er det fordeler og ulemper å veie opp mot hverandre, så for at du skal kunne ta et bevisst valg har vi satt sammen en liten oversikt.

Først og fremst – hva er forskjellen?

 

Det er lett å bli forvirret når det snakkes om heltre og parkett. Spesielt når de kan se veldig like ut når gulvet er lagt på plass. Grunnen til dette er at den store forskjellen ligger under overflaten. Det er altså liten forskjell rent visuelt på gulvtypene.

 

Et gulv i heltre vil være av massivt tre med hele, uavbrutte gulvbord. Parkett er sammensatt av flere sjikt som er lagt oppå hverandre og limt sammen.

 

Den store forskjellen ligger under overflaten.

 

Gulv i massivt heltre var lenge det mest utbredte tregulvet her til lands, og mange vil fortsatt si at det er dette gulvet som gir mest atmosfære og føles «ekte». Når det er sagt har parketten virkelig utviklet seg gjennom årenes løp, og ved hjelp av moderne teknologi er det ikke lenger en nevneverdig estetisk forskjell på gulvtypene.

 

Les også: Slik fikser du riper i gulvet

 

Tre er et levende materiale

 

På bakgrunn av at treverk påvirkes av luftfuktighet og temperatur, vil dette være noe mange baserer beslutningen på når det er på tide å velge tregulv. Et parkettgulv vil bevege seg mindre enn et gulv i heltre.

 

Parkettplank er mer formstabilt enn heltre på grunn av oppbygningen av gulvet. Det betyr at det vil være mindre sannsynlig at et slikt gulv vil sprekke opp. Dette kan spare deg for mye hodebry i årene etter montering.

 

Dette kan spare deg for mye hodebry i årene etter montering.

 

Heltre er, på godt og vondt, et naturmateriale 100 %. Om sommeren vil man kunne se at gulvet er tett, men om vinteren da rommet er fylt av tørr luft vil man kunne se små sprekker. Mange vil understreke at dette er noe av sjarmen, og argumentere for at en hovedfordelene med heltre er at det føles som, og er, ekte vare.

 

Ulik montering

 

Et gulv i heltre vil måtte limes, spikres eller skrus til underlaget. En parkett vil kunne legges flytende. Bakgrunnen for dette er at plankene i mindre grad beveger seg. Det å legge gulv flytende vil si at gulvbordene enkelt kan klikkes sammen uten at du trenger å feste det til underlaget. Før ville man limt parketten, men det er ikke lenger vanlig praksis.

 

Les også: Hardvoksolje, det beste fra lakk og olje

 

Liten forskjell i pris

 

Mange tror heltre vil være mer kostbart enn parkett eller lamell. Prismessig ligger gulvene meget nære hverandre. Det vil være opp til deg hvor mye du ønsker å investere i gulv, og hvor høy kvalitet du ønsker. Prisene varierer etter bredder, tykkelser, lengder og kvalitet, så prisforskjell vil vanligvis ikke være en avgjørende faktor ved kjøp.

 

Det vil være opp til deg hvor mye du ønsker å investere i gulv, og hvor høy kvalitet du ønsker.

 

Begge typer er gulv som vil vare i årevis

 

Tregulv i heltre vil, om behandlet riktig, kunne vare i generasjoner. Men, det betyr ikke at man skal kimse av slitestyrken til en kvalitetsparkett med et skikkelig toppsjikt. Hverdagsslitasjen vil de begge kunne motstå med glans, og det beste er at ved skader eller nevneverdig slitasje, er det bare å slipe ned heltre- eller parkettgulvet og begynne på nytt. Og vipps hadde man flunkende nye gulv!

 

Uansett hva du velger av heltre eller parkett, vil du ikke angre på at du har investert i tregulv. Du kan på en måte ikke velge feil, dersom du finner tresorten, stilen og kvaliteten du er på jakt etter. Om du fortsatt skulle være usikker, vil gulvleverandører alltid kunne hjelpe deg å komme frem til et valg som er bra for deg og ditt hjem.

 

Foto: Skagerak