Gulv Rappgo

Hva er forskjellen på parkett og laminat?

Parkett og laminat er ord vi alle kjenner til, men det er mange som ikke kjenner forskjellen på de veldig ulike gulvtypene.

Ettersom utviklingen har gått fremover har laminat ryddet opp i sitt tidligere frynsete rykte, og kan i flere tilfeller forveksles med parkett. Dette avhenger selvfølgelig av kvaliteten på gulvene.

 

Investering i laminat eller parkett har klare fordeler og ulemper. I denne artikkelen vil vi ha en kort gjennomgang av de fleste – de ulike gulvtypene har forskjellige egenskaper og vil dermed være egnet til ulik bruk.

 

Kort forklart

Hva som er forskjellen mellom gulvtypene helt teoretisk er ikke komplisert. Parkett er et naturmateriale av ekte tre hele veien igjennom, og hver eneste planke er unik med tanke på farge og struktur. Dette vil være gjeldende uavhengig av hva slags parkett du velger. Laminat på den andre siden er bygget opp av flere lag, hvor det øverste laget består av plastlaminat som etterligner parkett.

 

Parkett er et naturmateriale av ekte tre hele veien igjennom, og hver eneste planke er unik med tanke på farge og struktur.

 

Parkett er ekte vare

Fordi parkett er naturlig gir det et lunt, pent og tidløst gulv. Lamell, også kjent som flersjiktsparkett, og heltre har igjen forskjellige egenskaper.

 

En massivparkett, eller heltre, vil bestå av samme treverk tvers igjennom, mens lamellen er laget av flere sjikt som er limt sammen. Dette er som regel lamellen som dukker opp i hodet til folk når man nevner ordet parkett.

 

Les mer: Overflatebehandling for tregulv

 

Kan vare i hundrevis av år

 

Et parkettgulv kommer i mange farger og fasonger. Basert på hva slags tresort du bestemmer deg for og hvordan treverket er behandlet, avgjør om du får en matt, blank, lys eller mørk farge på gulvene. Hva du velger vil også bestemme slitestyrken og opplevelsen.

 

Den største fordelen med parkett er at den har lang holdbarhet og kan som regel slipes og lakkeres flere ganger. Behandler du det riktig kan det vare i hundrevis av år. Et parkettgulv vil eldes med verdighet, og de fleste som velger parkett går for dette valget først og fremst fordi det er vakkert og oppleves som høyere kvalitet.

 

Behandler du det riktig kan det vare i hundrevis av år. Et parkettgulv vil eldes med verdighet!

 

Hvis du i tillegg velger en hard tresort, som for eksempel eik, vil gulvet kunne tåle mye påkjenninger. Om du i tillegg går opp en prisklasse vil du ha et nærmest ripefritt gulv.

 

Krever omsorg

Når man kjøper gulv bør man alltid ta i betraktning hva slags trafikk du har i hjemmet. Med små barn og hunder som løper rundt på en parkett, vil det kunne oppstå riper og merker i løpet av årene. Her kommer fordelen av å kunne slipe og fornye gulvene inn.

 

Parkett vil også tåle mindre vannsøl enn laminat, og man bør være oppmerksom på at ikke alle treslag egner seg til å ha gulvvarme under.

 

Les også: Vanlige tabber ved vask av tregulv

 

Laminat

 

Laminatgulv er bygget opp av flere lag, og det øverste laget er av plastlaminat som etterligner utseende til et ekte tregulv.

 

Fordelen med et gulv i laminat er at det er hardere og vil tåle vesentlig mer trafikk og støt. Det tåler med andre ord mye, og det vil være vanskeligere å lage riper.

 

Dagens laminater vil ha et naturtro utseende i de fleste tilfeller. Dette er grunnen til at mange har problemer med å skille et laminatgulv fra naturmateriale som parkett.

 

Et praktisk valg

 

Fordi laminat tåler mer vannsøl og trafikk er dette et godt valg i ytter- og innergang, samt kjøkken. Da vil du slippe å være redd for gulvene når besøk entrer huset ditt. Fordi dette også er et gulv som er egnet for innlagt varme, vil du kunne legge varmekabler uten problem.

 

Med sitt enkle vedlikehold vil dette fremstå som et praktisk valg, og behandlingen er langt enklere enn det parkettgulv krever.

 

Vanskeligere å reparere

 

Selv om laminatgulv er vanskelig å lage riper i, er det desto verre dersom uhellet først skulle være ute. Hvis parkett skulle få en ripe vil man kunne legge på voks. Med laminat er det langt vanskeligere å fikse.

 

Selv om laminatgulv er vanskelig å lage riper i, er det desto verre dersom uhellet først skulle være ute.

 

Likhetene mellom parkett og laminat

 

Både parkett og laminat er svært populære valg når det skal legges nytt gulv. Begge modellene kommer i flere prisklasser, så det bør ikke være noe problem å finne et gulv passende ditt budsjett.

 

Som med alt annet får du det du betaler for. Vi anbefaler å investere i et gulv av høy kvalitet, uansett hva du måtte velge. På den måten vil du ha et gulv som varer, slik at du slipper å bytte det ut.