jul sjekkliste

Sjekkliste: Har du husket alt til jul?

Det er snart på tide at juleroen senker seg, og familien samles for å spise store mengder mat og overraske hverandre med gjennomtenkte gaver. Førjulstiden går fort for mange, og det er mange detaljer som skal være på plass. Har du husket alt? Heldigvis for deg har vi laget en sjekkliste over det viktigste.

Har du husket julematen?

 

Det høres kanskje ut som en selvfølge, men har du husket alt av julematen? Og alt tilbehøret? Alle har forskjellige tradisjoner til jul, men det er likevel noen gjengangere:

 

Hvis du skal ha pinnekjøtt bør du kanskje ha husket å kjøpe poteter, ingredienser til kålrotstappe, tyttebærsyltetøy, vossakorv og sosisser?

 

Om det er svineribbe, eller ribbe som det heter på Østlandet, bør det være kjøpt inn poteter, gulrøtter, rosenkål og surkål. Mange bruker å ha julepølser eller medisterkaker også til. Ikke glem sausen!

 

Har du husket alt av julematen? Og alt tilbehøret?

 

Flere sverger til torsk på julaften. Tradisjonelt sett blir dette servert med mandelpoteter, kokte gulrøtter eller glaserte grønnsaker, og sandefjordsmør. Har du husket alt?

 

Vegetarmat er i vinden, og mange har byttet ut det tradisjonelle med enten nøttestek eller «vegisterkaker». Kanskje du har noen i familien som har tatt dette valget? Dette kan i så fall kombineres med alt av tilbehør til både torsk, ribbe og pinnekjøtt, så her er det bare å velge og vrake.

 

Julegodt til store og små

 

Det blir ikke jul uten noe godt til kaffen. Mange velger å bake alt selv, men resten får du kjøpt på butikken. Har du sjekket av dette julegodtet fra handlelisten?

 

– Nøtter

– Dadler

– Rosiner

– Klementiner

– Marsipan

– Julekaker, slik som pepperkaker, sirupsnipper og sandkaker.

 

For ikke å glemme den vanlige kosematen som potetgull, smågodt og brus. Det er jul – og vi alle skal trille ut av huset når høytiden er over.

 

Har du pyntet ferdig?

 

Er juletreet oppe, dekket av krimskrams og lys? Har julenissene fått plass på hyllen og henger julestjernen i vinduet? Ta det frem, og la julen komme. Kanskje du er en av dem som ønsker noe nytt og det lille ekstra denne julen? Da er det på tide å ta turen til din nærmeste interiørbutikk og handle julevarene. Det kan fort bli tomt.

 

Dekketøy til bordet?

 

Julebordet skal dekkes til perfeksjon denne dagen, og da er det greit å ikke planlegge alt i siste liten. Har du nok dekketøy til alle, og en slagplan for hvordan ting skal se ut på selveste julaften? Husk servietter, stearinlys og pynt. Kanskje juletreet ikke er nok? Hent litt kvister eller en kvast med granbar og bruk det i dekorasjonen din. Med sistnevnte får du også den deilige lukten av gran på bordet som en bonus!

Kanskje juletreet ikke er nok? Hent litt kvister eller en kvast med granbar og bruk det i dekorasjonen din.

 

Er alle gaver kjøpt inn og sendt?

 

Har du husket på alle i familien og venner denne julen? Det viktigste er ikke at gavene koster mye penger, men en oppmerksomhet vil alltid bli satt pris på – uansett om den er gratis eller kostet penger. Gå igjennom telefonen din, og se til at du har husket alle som bør være med.

 

Det er greit å ha i bakhodet at posten har ekstra mye å gjøre i julen, så her er det lurt å være tidlig ute.

 

Ikke glem å være et medmenneske

 

Husk at julen kan være en vanskelig tid for mange, og at den i utgangspunktet handler om å glede andre. Har du husket å gi naboen en klem, eller ringe noen du ikke har snakket med på en stund for å ønske dem en gledelig jul?

 

Da håper vi at julen bare kan komme for dere over det ganske land, og at dersom du hadde glemt noe har vi minnet deg på det. Fredelig jul, alle sammen!

 

Foto: Rosendahl