Varmekabler – vil alle tregulv tåle gulvvarme?

Jan 3, 2018 10:45:46 AM

 

Varme i gulvet er en meget behagelig opplevelse, og nærmest uunnværlig i de kaldeste månedene av året. Dersom du vurderer gulvvarme under tregulv, må du holde tungen rett i munnen. Her er det nemlig noen fallgruver man bør unngå for å ikke ende opp med ødelagte gulv. Er det slik at alle tregulv vil tåle varmekabler?

Den magiske temperaturen er 27°

 

I utgangspunktet kan alle tregulv ha varme under seg, men noen gulv vil være mer egnet enn andre. Lamellparkett er det som anbefales dersom du ønsker å få varmen nedenifra, men til og med massive tregulv kan ha varme.

 

Gulvvarme kan legges så lenge ikke temperaturen blir for høy, og at du påser at varmen er jevnt fordelt over hele gulvet. Høyeste temperatur er 27°, og det er absolutt maks – for alle tregulv.

 

Gulvvarme kan legges så lenge ikke temperaturen blir for høy, og at du påser at varmen er jevnt fordelt over hele gulvet.

 

Overskrider varmen makstemperaturen over lengre tid vil dette i verstefall kunne gi permanent skade på gulvet.

 

Les også: Hva er forskjellen på parkett og laminat?

 

Bevegelse i treverket

 

Det at treet lever og beveger seg er et velkjent fenomen. Det sveller opp og krymper i takt med temperatur og luftfuktighet. Derfor er det logisk at varmekabler vil innvirke på bevegelse i treverket. Ofte vil man kunne se at det blir sprekker i treet på vinteren, mens om sommeren er gulvet pent og tett.

 

Om du vurderer å legge gulvvarme under tregulv, er det derfor viktig at du tar kontakt med en fagkyndig og følger deres råd nøye. Lamell er som nevnt et godt valg for gulv som skal ha varmekabler, fordi dette er den gulvtypen som holder seg mest i ro. Det betyr ikke at massive treverk ikke kan ha undervarme, men dette krever mer av både deg og leverandør.

 

Om du vurderer å legge gulvvarme under tregulv, er det derfor viktig at du tar kontakt med en fagkyndig og følger deres råd nøye.

 

Vannbåren eller elektrisk varme?

 

Vannbåren varme som holder en lav temperatur er det som blir høyest anbefalt av fagfolk. Med denne oppvarmingsmetoden vil det nemlig være sirkulasjon hele veien, og derfor mindre sannsynlig at varmen blir ujevnt fordelt.

 

Når dette er sagt er det ikke valg av oppvarming som er avgjørende, men at det er jevnt fordelt og at det holdes en akseptabel temperatur.

 

Elektrisk oppvarming stiller ekstra krav til beboer med tanke på møblering. Møbler som holder varmen inne vil kunne by på hodebry.

 

Les også: Dette er de mest populære tresortene til gulv

 

Unngå tykke tepper og isolerende møbler

 

Når du skal møblere med varmekabler og tregulv bør du ha tenkt igjennom hvor isolerende tepper og møbler kan være. Du fanger nemlig varmen under disse møblene. Så selv om du har satt temperaturen riktig, vil den ikke nødvendigvis holde seg under den magiske temperaturgrensen. Med mange store og isolerende møbler kan du risikere å få et i overkant oppvarmet gulv, men ikke tilstrekkelig varme i rommet.

 

Selv om du har satt temperaturen riktig, vil den ikke nødvendigvis holde seg under den magiske temperaturgrensen.

 

Installering av fuktsperre

 

Ikke glem at det skal installeres fuktsperre eller dampsperre under tregulv når det skal være gulvvarme under dem. Dette forhindrer at fukt trekker opp i gulvet, og minsker risikoen for ødelagte gulv.

 

Vi håper dere vil nyte deres vakre tregulv med deilig undervarme, og at dere har tatt med dere noen nyttige tips til å gjøre det riktig.

 

Foto: Skagerak