nordisk stil

Nordisk stil – hva er det?

Nordisk stil er en betegnelse som stadig dukker opp når man snakker om interiør. Det er en terminologi som har blitt allemannseie, men hva betyr det egentlig, og hvordan skal man kjenne det igjen?

 

I det store utland blir «nordisk stil» omtalt som «Scandinavian Modern», selv om stilen har eksistert siden 1960-tallet. Kjerneverdien i den norske stilen er at den skal være enkel, nøktern og slippe naturen inn i rommet. Stilen har åpenbart kommet for å bli – og er mer populær enn noen sinne.

 

La naturen sette preg

 

En del av det å være fra det kalde nord er for mange det nære båndet til naturen. Derfor er det forståelig at det naturlige har vært med å sette preg. Bruk av naturmaterialer som tre, ull, stein og skinn er alfa og omega for å kapre denne populære stilen. Og hvem sier vel nei takk til et deilig pledd i merino-ull?

 

Her vil ikke det være passende å slippe til overdådige detaljer som glitter og knallfarger. Kodeordet er jordnært, logisk nok.

 

Bruk av naturmaterialer som tre, ull, stein og skinn er alfa og omega for å kapre denne populære stilen.

 

Samtidig kan det være lov med møbler i formpresset stål, plast og glass, for å gjøre sluttresultatet rimeligere – så lenge det ser ekte ut selvfølgelig. Dette er fortsatt i tråd med den nordiske tenkemåten, selv om møbler utformet med ekte materialer er toppen av kransekaka.

 

Les mer: 5 grunner til at tregulv aldri går av moten

 

Nordisk stil – Nøytrale farger

 

Stilen kommer til uttrykk både gjennom landlige og mer urbane uttrykk. Fargevalget er avgjørende for denne stilen, og uttrykket skinner gjennom uansett smak og gjennomførelse om man velger de riktige fargenyansene. Alt avhenger nemlig av tekstil og farger.

 

Hvitt er en dominerende farge i nordisk stil, men den kan ikke stå alene – da blir det ensformig og kjedelig. Lek deg med nyanser av blått, grått, grønt, rosa og sort. Så lenge fargene ikke er for prangende er det fullstendig innenfor å ta frem favorittfargen.

 

Med trær hjemmefra

 

I den nordiske stilen ser vi mye lyse tresorter, slik som gran og furu. Vi elsker lyst treverk, og hva er vel mer stilig enn hvitpigmenterte furugulv, eikegulv og malte gulv?

 

Det er ikke bare gulv og møbler som burde være fra naturen. Bruk fantasien, og la hagen eller skogen i nærheten tilføre det lille ekstra til innredningen. Det er få ting som er vakrere enn selvplukkede blomster på kjøkkenet, eller en kul kvist dandert i en skål eller vase på stuebordet.

 

Hjemmekoselig og avslappet

 

Som de fleste stiler er også den nordiske forankret i lokal kultur. Dette gjør at vi som nordmenn ofte vil føle oss veldig hjemme i et hjem med denne stilen. Vi i Skandinavia er over middels opptatatt av hygge og at ting skal være koselig. Ha dette i bakhodet når du skal implementere stilen – det skal være et hjem, og ønske både gjester og de som bor der velkommen.

 

Vi i Skandinavia er over middels opptatatt av hygge og at ting skal være koselig.

 

Beskjedne Ola og Kari Normann

 

Nordmenn er vakre, moderne, enkle og funksjonelle – det er i hvert fall slik vi liker hjemmene våre. Møbleringen i det ganske hjem er enkel og upretensiøs. Ting skal ha en funksjon, ikke bare være i veien.

 

Den typiske nordiske stil er det motsatte av det overdådige og glamorøse. Her har vi beina godt plantet på jorden, og trives svært godt med det!

 

Foto: Ygg og Lyng