Overflatebehandling rappgo

Overflatebehandling for tregulv

Tregulv er vakkert, behagelig og stilig. Som alt annet av verdi bør parkett og heltregulv få den kjærligheten det fortjener. Hvis ikke du legger inn forarbeidet vil det fort bli slitt, og i verste fall ødelagt. Og det positive er at det bugner av valgmuligheter når vi snakker om overflatebehandling av gulv.

Ulik behandling til ulike rom

 

Hvis du har tregulv i flere rom, kan det være naturlig å gi det ulik overflatebehandling. Gulvet i gangen vil måtte tåle andre påkjenninger enn gulvet på soverommet. Kanskje soverommet skal behandles med såpe, og entréen behandles med lakk? Stuen vil du kanskje olje? Og hva med kjøkkenet?

 

Det hele avhenger av hvor mye tid du ønsker å bruke på vedlikehold. En annen faktor å ta i betraktning er familiesituasjonen. En småbarnsfamilie vil ha andre utfordringer enn et ektepar i sin beste alder med voksne barn.

 

En småbarnsfamilie vil ha andre utfordringer enn et ektepar i sin beste alder med voksne barn.

 

Her vil vi gå igjennom de ulike kvalitetene ved de forskjellige overflatebehandlingene, så det er lurt å ha dette i bakhodet når du tar valget for dine tregulv.

 

Behandlingen får frem treverkets kvaliteter

 

Uavhengig av om du tar valget av overflatebehandling basert på smak, slitestyrke eller vedlikeholds-hyppighet, er det alltid kjekt å vite hva de vil gjøre med treverkets utseende.

 

Lakk og hardvoks lager en hinne på overflaten av treverket. Olje og såpebehandling, trekker inn i treverket, og beskytter «innenfra».

 

Olje fremhever treverkets naturlige kvaliteter.

 

Dersom du ønsker at gulvene dine skal holde seg lyse anbefales det at de lutes og fargebehandles med en hvit olje.  Alt treverk vil med tiden gulne eller mørkne, og hvis du vil unngå dette er denne behandlingen absolutt veien å gå.

 

Olje

 

Når du oljer gulvet vil den trekke dypt inn i treverket, og danne en tynn film på gulvoverflaten. Dette hjelper deg å hindre at fett og fukt skaper stygge misfarginger.

 

Denne behandlingen er lavterskel og lett å gjennomføre. I tillegg er den enkel å vedlikeholde. Alt som trengs er spesialsåpe og  et nytt lag med olje. Dersom treverket får små skader er det ofte ikke mer enn litt olje som skal til for å rette det opp.

 

Selv om oljen er enkel å vedlikeholde og påføre, krever mye oppfølging for at beskyttelsen skal være optimal.

 

Olje er et godt alternativ til blant annet stuen. Denne behandlingen er virkelig vakker, og passer som nevnt perfekt til å opprettholde et rom med ikke alt for mye aktivitet.

 

Lakk

 

Lakk kan være din beste venn i en hektisk hverdag, da den gir treverket full beskyttelse og gjør det enkelt å holde rent. Dette er en behandling som holder lenge og det vil være enkelt å holde vedlike så lenge lakken er hel og pen.

 

Du må imidlertid være rask dersom det kommer riper i lakken. Hvis treverket rekker å misfarges vil det være umulig å få gulvet perfekt igjen uten å måtte slipe det på nytt og starte forfra.

 

Som overflatebehandling er dette tipp topp å bruke i blant annet gangen. Her vil det komme mye vann og skitt, spesielt på vinterstid, og med lakk kan du være trygg på at treverket ikke blir skadet når familien løper inn og ut.

 

Voks

 

Voks er en vaskekte klassiker med god grunn. I dag er den i også langt enklere å påføre enn tidligere. I tillegg er den mer motstandsdyktig mot vannskader enn det den var før. Moderne voks kombineres med oljens evne til å trenge ned i treverket, og sammen med voksens evne til å danne en god beskyttende film, gir dette gode resultater for gulvene dine. Tenk deg de beste kvalitetene til lakk, bare med et resultat som er enklere å vedlikeholde.

 

Moderne voks kombineres med oljens evne til å trenge ned i treverket, og sammen med voksens evne til å danne en god beskyttende film, gir dette gode resultater for gulvene dine.

 

Hvis du har voksbehandlede gulv bør du passe på at du ikke vasker gulvene med en såpe beregnet for voksede gulv. Dette for å opprettholde beskyttelsen og unngå skjolder i dine vakre gulv. Hinnen på gulvoverflaten er tett, men den brytes raskt ned. Det positive er at den er enklere å reparere enn lakk hvis uhellet først er ute.

 

Maling

 

Maling er kanskje ikke førstevalget dersom du har gått til innkjøp av nye tregulv. Det er derimot en veldig god løsning om gulvene er litt eldre. Ikke bare gir det gulvene dine den beskyttelsen de fortjener, her har du også mulighet til å slippe kreativiteten løs.

 

Selv ødelagte gulv som virkelig har sett bedre dager, kan bli fine igjen med et malingsstrøk dersom forarbeidet gjøres grundig. Slip og sparkle for et plettfritt resultat. Og hvis det kommer skader er det bare å male over!

 

Såpebehandling

Hadde det ikke vært digg å vite at du beskytter gulvene ekstra hver eneste gang du tar deg av rengjøringen? Det gjør du dersom du har et såpebehandlet gulv. Dette forutsetter imidlertid at du gjør dette konsekvent og følger opp jevnlig. Bruk produkter som egner seg, og gulvet vil bli herdet ved hver vask på en enkel måte.

 

Det er få ting som er flottere enn et naturlig tregulv som dette. Selv om det krever det lille ekstra av deg som bruker på grunn av sårbarheten, vil det absolutt være verdt å satse på denne formen for overflatebehandling.

 

Foto: Rappgo