Dette er de mest populære tresortene til gulv

Feb 2, 2018 10:03:12 AM

De fleste er klar over at tresorten du velger når du skal legge gulv vil være avgjørende for sluttresultatet. Det er ikke bare stilen og fargene som varierer fra tresort til tresort, også hardheten vil være ulik. Velger du et gulv med dårlig slitasjestyrke i et rom med høy aktivitet kan det hende du angrer – så her er det viktig å holde tungen rett i munnen.

Heldigvis for deg har vi laget en flott oversikt over de vanligste og mest populære tresortene til gulv over det ganske land.

 

Harde og myke gulv

 

Først og fremst deler vi treverket inn i hardtre og myke tresorter. Eksempler på hardt tre er eik, bøk, lønn og ask. Dette er tresortene du bør gå for i rom som får gjennomgå når det gjelder slitasje. Skitne og våte sko i gangen og søling på kjøkkenet er ingen sak dersom disse typene tre har fått riktig overflatebehandling.

 

Gran, furu og bjørk er eksempler på myke tresorter. Disse tresortene danner svært stilige gulv, perfekt til stuen!

 

Gran, furu og bjørk er eksempler på myke tresorter. Disse tresortene danner svært stilige gulv, perfekt til stuen!

 

Les også: Slik fikser du riper i gulvet

 

Lønn

 

Lønn er en meget dekorativ tresort, med små kvister. Treet har gode styrkeegenskaper, er slitesterkt og er ikke av de treverkene som krymper mest. Fargen på veden er lys, og har en flott glans. Lønn kan ikke legges på gulvvarme.

 

Ask

 

Dette treverket har tydelige årringer og er en lekker tresort med mange kvaliteter. Det er meget slitesterkt, og egner seg derfor godt i de fleste rom. Ask finnes med både lys og mørk ved, og er virkelig perfekt til gulv!

 

Bjørk

 

Med sin spennende gulhvite farge med brunlig og rødlige nyanser er dette et godt valg. Treet har gode tekniske egenskaper, er pent å se på og egner seg derfor ypperlig til gulv. Bjørkeveden har en hard oppbygning, ikke spesielt tydelige årringer og er behagelig å gå på.

 

Bøk

 

Bøk brukes mye til både gulv og møbler, fordi treverket er så sterkt. Det er også meget godt egnet grunnet slitestyrken. Veden har en nydelig rødhvit til brunhvit farge. Utrolig stilig, og du trenger ikke være redd for at gulvet skal bli fullt av riper og hakk. Bøk egner seg ikke på gulvvarme.

 

Bøk er utrolig stilig, og du trenger ikke være redd for at gulvet skal bli fullt av riper og hakk.

 

Eik

Eik har blitt brukt til gulv i mange år, fordi det er både hardt og slitesterkt. Kombinasjonen av styrkeegenskaper og treets vakre utforming med sine markerte årringer, har gjort dette til en publikumsfavoritt. Fargen på denne tresorten varierer – kjerneveden har fargenyanser fra gulbrun til grå eller rødbrun, og er gulaktig til grå i ytterveden.

 

Furu

 

Dette myke treverket er yndet av nordmenn. Selv om dette er et gulv som oppleves som kravstort, er det ingen andre gulv som gir den samme behagelige overflaten som Furu. Fargen gulnes lett, men dette stopper du effektivt ved å lute. Gi dette gulvet kjærlighet og du har et vakkert tregulv å være stolt av.

 

Brinells hardhetstest

Som du forstår er det veldig forskjell på hardheten til tresortene. Dette måles i noe som kalles Brinells hardhetstest.

Den hardeste tresorten ifølge testen er kanadisk lønn, tett etterfulgt av ulike bøketrær, ask og eik. Bjørk og furu er ifølge testen de mykeste.

 

Foto: Rappgo