gulvvask rappgo

Tabbene du bør unngå når du vasker tregulvene dine

Har du oversikt over de vanligste feilene som blir gjort i henhold til gulvvasken? Ikke? Oversikten over tabbene du må unngå får du her.

 

Om du er en av de som har med tregulv i boligen din er du sannsynligvis stolt av de vakre gulvene dine. Det mange glemmer er at når du først har investert i et kvalitetsgulv må dette opprettholdes, og her vil gulvvask være avgjørende for at gulvet holder seg vakkert i årene som kommer. Et tregulv må nemlig rengjøres riktig, og med jevnlige mellomrom.

 

Et tregulv må nemlig rengjøres riktig, og med jevnlige mellomrom.

 

Du bruker for mye vann

 

Den vanligste feilen som gjøres med tanke på gulvvask av tregulv er at det brukes for mye vann. Gulvet skal aldri bli gjennomvått, slik du kanskje er vandt med fra vask av andre gulv. Til vanlig vil du ikke trenge å bruke vann i det hele tatt – en microfibermopp og støvsuger vil i de fleste tilfeller være mer enn godt nok. Dersom du har fått flekker kan du sprute flekkfjerner på området, og voilà!

 

Til vanlig vil du ikke trenge å bruke vann i det hele tatt – en microfibermopp og støvsuger vil i de fleste tilfeller være mer enn godt nok.

 

Store mengder vann på gulvet kan nemlig føre til misfarginger, og i verste fall trenge ned i skjøtene og svelle opp. En parkett med fuktskade er ikke noe du ønsker, da dette kan føre til sprekker og at det blir nødvendig å reparere. I noen tilfeller vil det være nødvendig å skifte hele gulvet for å få gulvene 100% igjen.

 

La heller ikke vannsøl, våte bøtter eller lignende bli stående på gulvet. Det er enkelt å glemme i en hektisk hverdag, men vil være avgjørende for holdbarheten for gulvene dine.

 

Bruk riktig utstyr

 

Ulike gulv stiller forskjellige krav til utstyr. Bruk alltid en tørrmopp for å fjerne støv og andre ting som kan lage riper. Deretter er microfibermoppen din beste venn. Om du har en fuktig (ikke våt!) klut med såpe tilpasset din overflatebehandling.

 

Fjerning av flekker bør utføres for hånd med en klut for ønsket resultat og minst mulig slitasje på gulvene.

La grønnsåpen ligge i skapet

 

Om du har oljede gulv vil du benytte deg av en mild såpe med lav PH-verdi. Grønnsåpe anbefales heller ikke til gulv med matt lakk. Du finner produkter spesielt tilpasset tregulv, og disse vil være optimale for gulvenes overflate.

 

Er du usikker på hva du bør bruke på akkurat dine gulv, ta kontakt med en kompetent bedrift med innsikt og kunnskap om vedlikehold av gulv.

Overdrivelse av såpebruk

 

«Jo mer jo bedre!». Nei, ikke når det kommer til gulvvask. Det virker logisk at hvis gulvene er ekstra skitne vil det være nødvendig med mer såpe, men det er ikke tilfellet.

 

Les pakningsvedlegget på produktene nøye, og følg deres anbefalinger. De vet tross alt best – det er de som har utviklet rengjøringsmiddelet.

Pass på at du vasker jevnlig   

 

For å forlenge treets levetid bør gulvene få jevnlig oppmerksomhet. Støvsuger med myke børster bør ofte danse over tregulvene, og minst en gang i uken bør gulvene moppes.

 

Støvsuger med myke børster bør ofte danse over tregulvene, og minst en gang i uken bør gulvene moppes.

 

Om dine gulv er oljet må de også oljes med jevne mellomrom. En tommelfingerregel er at ny olje skal påføres hvert tredje år. Dersom du har lakkerte gulv vil du som regel ikke trenge å lakke på nytt før etter 10 år.

 

Vi håper gulvvasken fremover vil gå som en drøm, og at dere har fått noen tips for å kunne holde gulvene fine i årevis fremover.

 

Foto: Rappgo