gulv

Riper i gulvet? Slik fikser du det på null komma niks!

Å nei, riper i gulvet! Hva skal man gjøre? Det er faktisk en mengde metoder der ute for å fjerne hakk og merker i gulvet – enkelt og helt på egenhånd!

 

Et vakkert tregulv du kan være stolt av er få forunt. Ofte vil det være slik at man har investert mye i et slikt gulv, så når det da kommer riper kan dette være svært irriterende. Heldigvis er det mye som kan gjøres for å reparere slike skader, og her er noen av de mest populære.

 

Frem med strykejernet!

I noen tilfeller kan et håndkle og et strykejern være alt som skal til for å få bukt med de fæle flekkene. Dette er fordi tre er et levende materiale, og dampen i strykejernet får treverket til å svelle opp. Legg et fuktig håndkle i fordypningen du har fått i gulvet, og stryk over med strykejernet. Dersom det er et stort hakk du har fått i tregulvet ditt er ikke dette metoden for deg – dette er kun for skader som fordypninger og merker.

 

Tremasse og formtre for større skader

Formtre og tremasse kan brukes hvis du har vært så uheldig og har fått store riper i gulvet. Her må du først fjerne eventuell lakk eller olje først, og det anbefales at du bruker en masse som er litt mørkere enn fargen på gulvet. Da glir det lettere inn i omgivelsene. Fargen skal selvfølgelig ellers være så lik gulvet ditt som mulig.

 

Her må du først fjerne eventuell lakk eller olje først!

 

Fyllmasse til tregulv finner du hos parkettgulvprodusenter og byggevareforhandlere – og de finnes i en stor mengde farger!

 

Les også: Hardvoksolje, det beste fra lakk og olje!

 

Bruk voks eller skjellakkstifter

Det finnes plastisk voks du kan bruke på mindre riper og hull i gulvene. Denne gnir du rett og slett bare over ripen, og voksen vil fylle skadene. Et annet alternativ til slike skader er skjellakkstifter. Disse skal varmes opp og forsiktig dryppe ned i det skadde området. Dette blir steinhardt når det herder og er dermed et godt knep å ha i ermet dersom du forventer flere riper i området du arbeider.

 

Bruk penn

Nei, vi snakker ikke om kulepenn, men en retusjeringspenn. Denne kan du bruke til å tegne oppå de lyse stripene som ofte oppstår i mørkt treverk. Det er greit å merke seg at dette ikke fungerer på store skader, men er et godt alternativ når det er snakk om små riper.

 

Les også: Vil alle gulv tåle varmekabler?

 

Stor skade? Bytt ut bordet!

Hvis skaden er såpass stor at ingen av metodene over får bukt med problemet har du fortsatt en siste utvei. Du kan simpelthen bare bytte ut det ødelagte bordet. Dette er noe mer høyterskel enn de foregående tipsene, men noen ganger må det til.

 

Hvis skaden er såpass stor at ingen av metodene over får bukt med problemet har du fortsatt en siste utvei.

 

Alt du trenger er et nytt bord og en sirkelsag. Om slikt verktøy er noe du er ukomfortabel med å bruke er det aldri flaut å ringe en venn eller en profesjonell. Det viktigste er at gulvet blir reparert.

 

Hva hvis ingenting av dette gjør susen?

Noen ganger er man nødt til å innse at slaget er tapt og at de enkleste løsningene vil være ute av rekkevidde. Men, det er ingen grunn til å deppe over det! Det beste med å velge kvalitetsgulv er at hvis alt skulle gå galt kan man alltids slipe hele gulvet og ende opp med et flunkende nytt!