julebord

5 smarte knep til dekking av julebordet

Når julematen skal fortæres er det flott å kunne samles rundt et vakkert dekket julebord. Vi har alle våre faste rutiner når det kommer til borddekking, men hadde det ikke vært fint å gjøre det lille ekstra på julekvelden? Vi har noen smarte knep for å få et strålende julebord.

Pass på at alle kan se hverandre

 

Ingenting er kjipere for stemningen enn å måtte konkurrere med bordpynten for å kunne holde en samtale. Vakre borddekorasjoner er pent å se på, men prøv å holde dem lave. Det kan være like fint å ha dekorasjoner som ligger på bordet. Kanskje du kan leke deg med lysslynger, granbar og stearinlys for å fange atmosfæren.

Ingenting er kjipere for stemningen enn å måtte konkurrere med bordpynten for å kunne holde en samtale.

Dekk en plass først, før du kopierer den til resten

 

Dette er et triks alle servitører bruker når det skal dekkes til fest. Det kan være fristende å gå runder rundt bordet. En runde med bordbrikker, en runde med glass, en runde med tallerkener og så videre. Hvis du heller først dekker en plass perfekt med alt av tilbehør, er det mye lettere å få alt fint, og ikke minst likt nedover bordet.

 

Les også: Få julestemning i hjemmet på 1-2-3

 

La borddekking stå i stil til stua, ikke bare julen

 

Alt må ikke være rødt, lilla eller fullt av glitter – selv om dette er vel så vakkert. Du må ikke forsake din egen stil oppi det hele. Velg et tema med en fargepallett i planleggingsfasen, og jobb deg videre ut derifra. Ta utgangspunkt i stuen eller spisestuen din, og fryd deg over resultatet. Kanskje du i år skal bruke en dus rosa duk og pynte med grå elementer og lys? Det finnes mange flotte detaljer som fanger julen, som ikke har julenisser på seg.

Har du plass til stående buffet?

 

Dersom du velger å ha maten et annet sted enn bordet, vil fokuset ligger på den gode samtalen. Du vil også kunne lage en mer kreativ borddekking, uten å ta med i beregning at du skal ha plass til alt alle skal spise.

 

Gjestene vil også slippe å sende poteter, grønnsaker og lignende frem og tilbake, og kokken får nyte like mye av selskapet som resten av de som er samlet rundt bordet.

 

Alt må ikke være rødt, lilla eller fullt av glitter – selv om dette er vel så vakkert.

 

Les også: Har du husket alt til jul?

 

Dekk julebordet med planter – Fra butikk eller skogen

 

La deg inspirere av naturen, og få den på bordet! Kombiner gjerne det du finner i skogen med det du kan kjøpe på blomsterbutikken. En lekker oppsats med amaryllis er ikke feil å kombinere med en tørr kvast med kule former. La kreativiteten komme til deg, og la dekorasjonen av julebordet være en lek. Husk å spørre om noen er allergiske dersom du tenker å pynte med julestjerner.

 

Uansett hva slags dekorasjoner du velger på ditt julebord, er det stemningen som bør stå i sentrum. La perfeksjonisten i deg ta en hviledag, og bare nyt julen. Det er tross alt noe av det viktigste denne høytiden.